Lezingen van Cornelie

De lezingen van Cornelie Egelie zijn ideaal voor organisaties, scholen en evenementen die het taboe rond psychische aandoeningen willen doorbreken. Met haar persoonlijke verhaal weet Cornelie begrip te creëren en mensen te stimuleren om anders naar psychische aandoeningen te kijken. Informeren naar de lezingen van Cornelie is altijd geheel vrijblijvend.

Portret Cornelie Egelie-Sprenger

Doorbreek het taboe op psychische ziektes

Mensen met psychische aandoeningen krijgen door de ziekte vaak te maken met gevoelens van schaamte en angst voor vervelende reacties. Daarom kiezen veel mensen er helaas voor om het amper te delen.

Deze lezing focust zich op het doorbreken van het taboe rond psychische ziekten. Cornelie vertelt, aan de hand van haar persoonlijke verhaal, waarom het zo belangrijk is om het bespreekbaar te maken. 

Kwetsbaar zijn is okay

Jezelf kwetsbaar opstellen kan angstaanjagend zijn. Zeker wanneer het om psychische aandoeningen gaat kiezen mensen er regelmatig voor om het voor zichzelf te houden. Het niet kwetsbaar opstellen kan echter een averechts gevolg hebben op je mentale gezondheid.

Ook Cornelie heeft dit moeten leren. Echter het openhartig praten over je psychische aandoeningen kan begrip creëren bij de mensen in je omgeving. Mensen zullen eerder durven te vragen hoe het met je gaat en een helpende hand te bieden waar mogelijk. Juist met het kwetsbaar opstellen hervind je je kracht.

Carrière maken – met een (psychische) beperking

Toen Cornelie Egelie in 2016 door haar uitgever werd benaderd om een boek te schrijven voelde ze zich heel klein en onzeker. Zo voelde het aangeboden contract als een 'wurgcontract' vanwege de deadlines. De uitgever wist haar echter het vertrouwen te geven (‘dan schrijf je toch zonder contract?’) om haar verhaal toch op papier te zetten. 

Als ervaringsdeskundige vertelt Cornelie hoe het toch mogelijk is om carrière te maken met psychische aandoeningen. Hoe creëer je de juiste werkomgeving? Hoe zorg je voor de juiste balans? Hoe communiceer je met je baas en collega's? Deze vragen komen in Cornelie haar lezing over carrière maken aan bod.

Flexibiliteit bij studie en op de werkvloer

Door middel van de juiste flexibiliteit kan studeren en werken met een psychische ziekte al een stuk dragelijker worden. Hoe creëer je een fijne studie- of werkomgeving?

In deze lezing geeft Cornelie advies over hoe je als werkgever, werknemer of student dit gesprek aan kan gaan. Door het gesprek aan te gaan is het mogelijk om samen een waardevolle manier te vinden om iemand met een psychische kwetsbaarheid in te zetten. Goede afspraken over werkdruk en pauzes kunnen al een wereld van verschil uitmaken.

Naast organisaties, bedrijven en evenementen is deze lezing ook uiterst geschikt voor onderwijsinstellingen die meer voor hun leerlingen of studenten willen betekenen.

Nu boeken

Boek Cornelie Egelie voor voorlichtingen, gastlessen, lezingen en presentaties over psychische aandoeningen. Onder andere het Depressiegala, ministerie van VWS en bedrijven als WeTransfer zijn je voorgegaan.