Over Cornelie Egelie

Er gingen 14 jaren met zware depressies aan vooraf voor een bipolaire stoornis bij Cornelie werd vastgesteld. Sinds haar juiste diagnose in 2012, en in combinatie met de juiste medicatie is de bipolaire stoornis beheersbaarder geworden. De hervonden energie gaat nu naar het doorbreken van het taboe rond psychische aandoeningen zoals een bipolaire stoornis. Met onder andere haar lezingen en het boek 'Pillendoos' zet Cornelie zich dagelijks in om deze aandoeningen bespreekbaar te maken.

Foto-Cornelie-bij-boom
Portret Cornelie Egelie-Sprenger

Leven met een bipolaire stoornis

Taboes rond onzichtbare ziekten

Van buitenaf lijkt Cornelie het goed voor elkaar te hebben. Een voltooide opleiding, getrouwd, drie gezonde kinderen en een mooi huis in Wassenaar. De waarheid is echter anders. Op 19-jarige leeftijd begon ze haar studie aan de Universiteit Leiden en werd lid van studentensociëteit Minerva. Tijdens haar studietijd kreeg ze voor het eerst te maken met zware depressies. Jarenlang viel ze regelmatig terug in depressies vaak verlangend naar de dood. Na vele bezoeken aan experts werd er na 14 jaar eindelijk een diagnose gesteld, een bipolaire stoornis.

Tegenwoordig zet Cornelie zich in om psychische ziekten bespreekbaar te maken door middel van voorlichtingen, gastlessen, lezingen en presentaties. Met haar persoonlijke verhaal hoopt ze meer begrip te creëren bij alle Nederlanders die zowel wel en geen ervaring hebben met psychische aandoeningen. Het taboe rond psychische ziekten doorbreken is haar doel.

Eind 2017 werd haar boek 'Pillendoos' gepubliceerd waar ze openhartig en met de nodige dosis humor haar levensverhaal in deelt. In detail bespreekt ze haar ervaringen, en de lessen die ze door de jaren heen heeft geleerd. Met haar boek hoopt ze lotgenoten in te laten zien dat ze niet alleen staan, naasten te helpen met het begrijpen van psychische aandoeningen en het bespreekbaar maken onder "normale" mensen.

Over Cornelie Egelie

Esther van Fenema heeft een gesprek met Cornelie Egelie-Sprenger over haar leven als ‘geesteszieke’.

Cornelie Egelie-Sprenger lijdt vanaf haar drieëntwintigste aan heftige depressies, manieën en af en toe zelfs aan psychoses. Nadat ze in 2012 op Facebook een noodkreet plaatste, en voor de zoveelste keer psychische hulp zocht, werd de diagnose bipolariteit gesteld.

Zij schreef een boek ‘Pillendoos’ waarin ze de ups en downs van haar leven beschrijft. Daarbij gaat ze geen onderwerp uit de weg; haar zelfbeeld, de reacties van anderen op haar gedrag, soms het verlangen naar de dood, haar medicijnen, haar behoefte aan 'rust, ruimte en regelmaat', haar preventieplan en ook en vooral haar credo dat 'openheid tot begrip leidt'.


Nu boeken

Boek Cornelie Egelie voor voorlichtingen, gastlessen, lezingen en presentaties over psychische aandoeningen. Onder andere het Depressiegala, ministerie van VWS en bedrijven als WeTransfer zijn je voorgegaan.